Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Natuurlijk fenomeen .... de boom

Bomen intrigeren mij telkens weer, het contact met bomen geeft een rustgevende invloed. Heel vaak heb ik het gevoel dat de takken mij omarmen.Daarom enkele foto 's  ..... 

'Men kan bomen herkennen aan zijn knoppen. 
Dat men in de zomer de bomen herkent aan zijn blad, kunnen wij in de winter echt aan de knoppen duidelijk zien over welke soorten we het hier hebben. 

Een knop is heel bijzonder omdat daar het blad zit in verpakt voor volgend jaar. Eigenlijk is dat een nieuwjaarskado. 
Je hebt knoppen die echt gevormd zijn met schubben en je hebt er die behaard zijn en die viltig aanvoelen en dit tot bescherming voor barre weersomstandigheden van de winter te kunnen overbruggen. 
De mensen moeten leren ruiken, voelen en kijken en dan zal je zien dat er in de winter in het bos ook heel wat te beleven valt. 
Als ze de bladeren verliezen, dat doen ze zeker omdat de bladeren anders zouden bevriezen in de winter en dan maken ze de nieuwe knoppen. Het is dan dat de boom nog voldoende energie heeft. 
Moest de boom z’n knoppen of bladeren moeten gaan maken in de lente dan heeft hij nog niet die energie en dan duurt veel te lang vooraleer hij een blad heeft. 
In de herfst zit hij boordevol energie en is het gemakkelijk om nieuwe bladeren aan te maken. 
De pakjes worden op tijd klaargezet, dat doen wij ook, en na Kerst en Nieuwjaar zullen zij dan de pakjes openmaken als het weer het toelaat.'

Tekst overgenomen uit
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/domeinen/antwerpen/grotenhout/tekst_film  

İsuzy   natuurdomein het leen eeklo İsuzy   Balen, bomen in futur natuur İsuzy   Balen, bomen in futur natuur İsuzy  lippensgoed bulskampveld İsuzy İ foto suzy debuck  vanuit verlaten pand İfoto suzy  winter  kinderboerderij assebroek İfoto suzy  geknotte boom   eeklo  het leen